Den virala psykopaten!

Ja, inte jag då, men mitt Twitter-inlägg 🙂

För de som missat det publicerade jag den 11 januari detta inlägget på mitt Twitter-konto @RevisorLavin:

Psykopat

Jag märkte ganska tidigt att det skulle ta fart då jag vid varje inloggning på Twitter hade ett tiotal notisbubblor med information om att någon retweetat (delat till sina följare) eller gillat inlägget. Inlägget spreds framförallt i Sverige, men fick även fart i Norge där det delades mycket.

Det största genombrottet för tweeten var när ”kändisar” började retweeta det till sina tusentals följare. Bland de mest kända förekom SVT-profiler, journalister m.fl. T.ex. delade Expressens @niklassvensson inlägget till sina över 90.000 följare och jag blev lite extra stolt när en annan profil retweetade inlägget och dessutom började följa mig (gulp…):

FullSizeRender

Kändisarnas retweets ledde till en stor och snabb spridning och bl.a. till en publicering i Aftonbladets nöjessajt Lajkat:

IMG_3641

Publiceringen gjorde att tweeten blev ännu mer uppmärksammad och kort därefter började den även spridas på Facebook:

IMG_3683

Och på Instagram:

IMG_3675

Nu är det ju svårt att föra statistik över alla sociala medier, så där kan man bara gissa till hur många inlägget spridits. Bara på Twitter har inlägget delats till närmare 2.000 personers följare och visats av nästan 200.000! Se lite mer statistik från Twitter per 22 januari (11 dagar efter publicering):

IMG_3711

Vän av ordning känner kanske igen skämtet då jag blev inspirerad av (/ stal :)) det från följande bild som jag såg en vän gillat på Facebook:

starbucks

De lärde har sedan tvistat om det riktiga ursprunget för skämtet, och mycket pekar på att det skulle vara denna tweet av @jasongay i september 2015:

jasongay

All heder till honom, om det var han som var allra först med detta! Jag tycker att min översättning lämpade sig bättre för en svensk publik, men det är ju ett uppenbart plagiat!

Det har varit en kul resa att vara del av, och en liten känning av hur viralitet på Internet fungerar.