Hur mycket kostar en revisor / revision?

specialprice

I mitt inlägg avseende vilka kriterier jag bedömer som viktigast när du ska välja revisor för ditt företag blev det en liten diskussion i kommentarsfältet om hur lång tid det tar att utföra en ”normal” revision. Inget konstigt i sig då just ”Prisvärd” var ett av kriterierna som jag nämnde samt att det alltid är skönt att veta exakta kostnader mot budget i ens verksamhet. Hur mycket kostar en revisor / revision då?

Det är ju tyvärr inte så att det går att säga exakt vad en ”normal” revision kostar då revisioner sällan är ”normala”. Revisioner innefattar ju kontroller av såväl verksamhet, räkenskaper som företagsledningar samt en hel del annat. Eftersom dessa skiljer sig åt väsentligt bolag för bolag så är det omöjligt att säga exakt vilken tidsåtgång en revision för ditt företag skulle ha. Vad ska du då ha för nytta av detta inlägg, tänker du? Läs vidare!

Vid en sökning på Google (”vad kostar revisor”) hittade jag ett inlägg från Driva Eget överst, som jag vill utveckla. De kontaktade sju olika revisorer vilket genererade lika många kostnadsförslag vilka varierade från 8.000kr till 20.000kr för samma bolag. Utan att veta hur detaljerade förfrågningarna menar jag att det är omöjligt att bedöma vilket belopp som är rätt. De avslutar inlägget med följande stycke:

”Det viktigaste rådet när man väljer revisor är därmed att man ska höra med flera om vad man det kostar och vad man får för pengarna.”

Jag tycker Driva Eget har fel här. De har en poäng i att det är viktigt att veta vad man får för pengarna (prisvärd), men exakt vad det kostar är irrelevant och ofta omöjligt att svara på. Det finns tyvärr revisorer som utgår från ett alldeles för lågt pris bara för att få jobbet (”low balling” är ett vedertaget begrepp och en medveten teknik). Det brukar tyvärr sluta i antingen:

 • att du som kund får en billig revision utförd, vilken håller låg kvalitet och där ditt bolag framöver löper stor risk att drabbas av något som kan skada verksamheten (krav, tvister, indragen kredit, nekat banklån, skatterevision, skattetillägg, förseningsavgift m.m.). Detta kan vara rätt val för dig, under precis rätt förutsättningar, men det är också förknippat med hög risk.
 • att du får en faktura där det står t.ex. 8.000kr revision och 25.000kr ”övriga konsultationer” med en mer eller mindre tydlig specifikation på vad de övriga konsultationerna innefattar. Detta leder till tappat förtroende, oönskade prisdiskussioner och troligtvis till att du kommer att byta revisor igen. Byte av revisor kan vara negativt både p.g.a. att en s.k. ”förstaårsrevision” alltid är dyrare än en revision där revisorn redan kan ditt företag och dess verksamhet, samt att revisorsbytet är en offentlig uppgift som kanske kan leda till förfrågningar från olika intressenter (Skatteverket, banken, potentiella kunder, leverantörer m.fl.).

Paradoxalt nog kan därför en revisor som utgår från ett högre pris vara rätt val för dig och ditt företag (!), vilket gör enbart pris-kriteriet vanskligt att utgå från. Titta istället igen på mitt inlägg och utgå först från de mer väsentliga kriterierna för ditt val. Använd sedan pris-kriteriet som ett komplement för ditt val. Det viktigaste rådet, från mig, när du väljer revisor är att det är en revisor som är RÄTT för dig och ditt företag!

Jag besvarar gärna dina funderingar kring hur du ska tänka vid ditt val och/eller ger dig en uppskattning på vad ditt företag borde betala för en ”normal” revision. Självklart gäller det även vid val av en annan revisor än mig och självklart är det kostnadsfritt. Skriv en rad i kommentarsfältet nedan eller kontakta mig via länkarna här (till vänster) eller på mitt digitala visitkort på www.KimLavin.se.

 • Lasse Åkerblad

  Bäst för kunden är förstås en offert till fast pris.

  Att ge en sådan borde i praktiken inte mera vara någon omöjlighet och bör ses som en kvalitetsfaktor. Då antagandet av en ny kund är långt formaliserad process som skall följa kvalitetsstandarden ISQC 1, kommer en kvalitetsmedveten revisor att ställa en mängd frågor och begära in rätt mycket material innan han kan ge sin offert. En erfaren revisor ser genast vartåt det lutar vad gäller arbetsåtgång; vem sköter bokföringen och bokslut, kanske en auktoriserad redovisningskonsult? Likaså kommer han att kolla hur ditt bokslut ser ut både till dess innehåll och ”utseende/pålitlighet”, fråga vem var tidigare revisor. Plus en hel mängd andra saker skall kollas enligt ISQC 1.

  Ett fast pris gäller en ”normal” revision. Men samtidigt bör revisorn ha möjlighet gardera sig mot överraskningar och därför bör han även ge sitt timpris för eventuellt extra revisionsarbete. Det är också kvalitet att revisorn klart berättar, gärna med exempel, vad just han betraktar som normal revisionsrådgivning. Likaså hur han kommer att bete sig när han ”vill/bör konsultera” kunden, dvs. sälja mertjänster.

  Och revisorn ger förstås sin offert skriftligen…

  • Föredömlig kompletterande information, Lasse! Tackar för din input. Dock tror jag att det finns risk att den är lite för teoretiskt korrekt och att det finns problem med detta med ”fast” pris i verkligheten.

   Jag personligen är försiktig med denna typen av offerter till ”fast” pris. Jag tycker man ska vara försiktig både som offertgivare och som mottagare. Som givare p.g.a. att det kan anses äventyra oberoendet med hänsyn till oklart juridiskt läge och som mottagare p.g.a. att jag sett flera aktörer som använder ”low-balling” (se förklaring i blogginlägget) med just ett ”fast” pris som sällan eller aldrig blir det faktiska priset.

   Det blir intressant att se hur framtiden kommer att se ut avseende denna typen av offerter.