Hur ska jag ta ut vinsten ur mitt aktiebolag? Vad är optimal lön att lägga sig på och hur mycket ska jag ta i utdelning? Det är en vanlig fråga för en revisor som arbetar med s.k. småföretag (omsättning under 80Mkr). Som egenföretagare och/eller ägare till ett aktiebolag kan det finnas stora möjligheter till planering av eget löneuttag och t.ex. istället ta ut vinst som utdelning. Normalt gäller det främst skatteplanering, men det finns även lite annat att tänka på. Denna ”skatteplanering” är särskilt viktig och lönsam för dig som har anställda, men det finns även fördelar för dig som egenföretagare.
Självklart är det viktigt att göra en översyn av hela bilden kring inkomstsituationen, men det är lättare att få ett grepp om det om man känner till några av de viktigaste förutsättningarna. Det finns nämligen lite andra parametrar som är intressanta för att löneuttaget ska bli optimalt utifrån beskattning, sociala förmåner och pension.
För 2023 gäller följande intressanta brytpunkter (stigande):
- Sjuk- och föräldrapenningpenninggrundande inkomst (SGI): 525 000 kronor.
- Pensionsgrundande inkomst (PGI): 599 601 kronor (PGI är inkomsten minskad med allmän pensionsavgift 7% -> 557 250 kronor).
- Brytpunkt statlig inkomstskatt (52%): 613 900 kronor. (Högre för dig över 65 år 683 200 kronor).
- Taknivå för att få maximalt 3:12-löneunderlag: 713 280 kronor (OBS! Kan vara OK med lägre men över detta är man alltid kvalificerad).
Hur ska du då tänka? Den genomsnittlige egenföretagaren (ej över 65 år) som förfogar över sin egen lön, och har vinst- och likviditetsutrymme, lägger sig i år på gränsen för statlig inkomstskatt, dvs. ca. 51 000 kronor per månad. Över det blir uttaget p.g.a. den statliga inkomstskatten generellt hårdare beskattat än att ta ut vinst genom utdelning, alternativt sätta av extra till pension. Som jag skrivit om i inlägget ovan kan det vara mycket intressant att se över 3:12-kvalifikationen för löneunderlaget, då det trots hög statlig inkomstskatt initialt ändå totalt kan ge en lägre beskattning vid kombination av lön och utdelning. Detta då 3:12-beskattning ofta kan ge så låg beskattning som 20%, vilket ger mer kvar i handen totalt sett.
OBS! Glöm inte att göra en total översyn av detta innan du gör någon större förändring. Ett vanligt snedsteg här är att man t.ex. har ett pensionsavtal som påverkas av en höjning/sänkning av lönen. Hör gärna av er till mig om ni vill ha en second opinion om er situation.