Leasing av personbil i aktiebolag kan vara bra affär!

Många företagare undrar över fördelar och nackdelar med leasing av personbilar i aktiebolag. Jag tänkte redogöra för några av dem som vi brukar hamna i när vi diskuterar detta med våra kunder.

Kort om skattepliktiga förmåner

Först kort lite om reglerna kring leasingbilar och förmåner. Förmåner är ersättningar som en anställd kan få för utfört arbete som är i annan form än pengar (lön). Det ska röra sig om privata levnadskostnader för den anställde. Huvudregeln är att förmåner är skattepliktiga på motsvarande sätt som lön, men det finns även vissa skattefria förmåner som friskvård, arbetsredskap m.m.

Kort om leasingbilar

Flera företagare erbjuder sina anställda leasingbilar som en del av den ersättning/lön den anställde erbjuds. Denna är i huvudsak skattepliktig och hjälp med beräkning finns på Skatteverkets hemsida. I dessa avseenden är förmånsreglerna gjorda för att neutralisera effekten av att den anställde ska spara/tjäna några större belopp på detta. Det kan dock finnas andra fördelar med detta, särskilt om den anställde använder bilen mycket i tjänsten eller om bilen är förknippad med kostnader som kan tas i bolaget istället för privat.

Störst fördelar som ägare

Framförallt finns det möjlighet till fördelar om man är företagets ägare. Som ägare till företaget har man andra möjligheter än som anställd fatta beslut om vilka ersättningsnivåer som är aktuella, finansiering etc. Om man nu som ägare till bolaget bestämt sig för att ha bil genom ett företag; ska man leasa eller kanske köpa bilen? Jag brukar, beroende på företagets förutsättningar, föreslå en kombination.

Leasa först

Med dagens ränteläge finns fördelar med att först leasa bilen genom bolaget – om bolaget har god likviditet. Leasing för att halva momsen då är avdragsgill. Den största fördelen får du ofta genom att leasa bilen genom banken och inte genom t.ex. en bilhandlares finansieringsbolag, då detta generellt ger en lägre ränta – särskilt om du har en bra bankkontakt. För att få till den bästa räntan så ska du få till en så stor del ”första förhöjd leasing” som möjligt till vilken bolagets likviditet används. När denna är erlagd så återstår dels det belopp som ska amorteras av under avtalstiden (ofta 3 år) samt en del restvärde. Restvärdesdelen ska du försöka få till så låg som möjligt då det innebär att du kan dra en större del moms (inget momsavdrag på restvärdet).

Köp loss sen

När du sen haft bilen i de tre åren, som den normalt leasas, så finns ytterligare en fördel med att bolaget leasat bilen; bolaget kan köpa loss bilen till restvärdet och sen få den värderad hos en auktoriserad värderingsman för det aktuella märket (OBS! Tänk på att det ska vara ett marknadsvärde och inte ett inbytesvärde – och gärna av två oberoende värderingsmän!). Därefter kan du själv köpa ut bilen privat till värderingssumman, vilket normalt brukar vara ett förmånligt pris. Alternativet kan annars vara att använda bilen som inlösen på en ny bil när de tre åren passerat.

Detta är några sätt att göra en bra bilaffär med företaget som part. Detta är förstås generaliserat och de bästa råden kan man först ge när man vet hur företagets, ägarens och den anställdes situation värderats närmare. Förhoppningsvis gav det dig lite stöd på vägen. Fråga gärna om detta väckt några funderingar, om du behöver hjälp med bokföring eller annat kring detta.

Detta är inlägg 78 av 100 i min #blogg100-medverkan.

leasingbil

 • Dobromir ‘Dodo’ Nalepa

  Hej Kim.
  Jag driver ett eget företag som bakåt i tiden gjort en hel del förluster. Nu gör bolaget (AB) äntligen vinst sedan ca två år tillbaka. Jag tar därför inte ut någon lön utan endast en bilförmån samt har börjat plocka hem delar av de pengar som bolaget är skyldigt mig. Förmånsbeskattningen på leasingbilen är därmed också låg.

  Jag ska snart byta bil och funderar starkt på en supermiljöbil och min fråga är, om det i något läge kan vara värt att betala en del av extrautrustningen ur privat ficka? Bilen jag tittat på blir rejält lyxbilsbeskattad redan i relativt grundutförande… Nåja, lite kul har jag räknat med…

  Hur skulle det fungera? Är det ens möjligt att lägga till en ljudanläggning som extra option i bilen och bekosta den privat? Är det kanske t o m dumt att fundera i de banorna när jag vet att bolaget kommer att gå med vinst och det är lika bra att sänka vinsten? Det går kanske någon ”linje” för när det ska eller kan/bör göras? Skatt och arbetsgivaravgifter ska ju också tas hänsyn till.

  Hoppas jag skrev någorlunda begripligt,

  Gott nytt år!

  Mvh
  Dodo

  • Tack för din fråga Dodo,

   Och God Fortsättning på 2018!

   Det är möjligt att utföra egna åtgärder på bilen utan att det läggs på förmånsvärde. Det sker ju då med beskattade pengar (lön). Jag inte själv kollat på huruvida lyxbeskattningen är sämre än lönebeskattningen, men jag skulle spontant tro det. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med kalkylen för break-even i när det är lönsamt och inte då det kräver mycket parametrar och en del tidsåtgång. Det är dock fullt möjligt att göra.

   Lycka till med bilen och verksamheten!

   Mvh Kim

   • Dobromir ‘Dodo’ Nalepa

    Tack för svaret Kim. Lycka till själv med din verksamhet och ha ett framgångsrikt 2018!