Löneredovisning – Löneväxling med bilförmån

Vår redovisningsavdelning hjälper flera kunder med deras löneredovisning så att deras anställda känner sig trygga och välinformerade varje månad. Det är viktigt att lönespecifikationen är tydlig och att lönen utbetalas som den ska och inte minst NÄR den ska.

I samband med löneredovisningen så försöker vi rådgöra med kunderna så att deras löneredovisning blir så effektiv och bra som möjligt.

Ett möjligt planeringsscenario som dykt upp de senaste åren, och som kan göra skattesitsen mer förmånlig för företagare, är s.k. omvänd löneväxling vid bilförmån. Det brukar främst vara aktuellt för företagets ägare då det kan vara svårt att sänka lönen längre fram för en anställd vilket ju inte är några problem med en förmån.

Omvänd löneväxling innebär att personen får höjd lön och betalar in förmånsvärdet istället för att ta upp det som förmån (OBS att det ändå rör sig om en förmånsbil och regler för detta). Detta får ingen effekt skattemässigt vare sig för bolaget eller den anställde. (Man ska dock vara lite försiktig med eventuella pensionsavtal som kan påverkas…)

Finessen med detta är att det s.k. löneunderlaget (Läs mer i mitt K10-inlägg) höjs och likaså kvalifikationslönen.
Skattepliktiga förmåner får ju däremot inte ingå i lönesumman vid beräkningen av löneunderlaget. Förmånerna får inte heller räknas med när det gäller det lönekrav som måste uppfyllas för att kunna utnyttja löneunderlaget, så här får man dubbel vinning.

Det är lite speciellt att redovisa dessa uppgifter, men vinningen kan bli stor, så om ni har några funderingar om detta så står vi gärna till tjänst.

Läs även mitt inlägg om att Leasing av personbil i aktiebolag kan vara bra affär!

Detta är inlägg 90 av 100 i min #blogg100-medverkan.

löneväxling

  • Jonas R

    Om man sedan tidigare tar ut lön så att man ligger på brytpunkten och därefter skaffar sig en tjänstebil som du beskriver, innebär inte det att man betalar 50% skatt på den löneökning du föreslår? Som jag har förstått det, så ska man för att undvika statlig skatt låta bli att höja lönen i den situationen. Naturligtvis betyder det färre kronor i plånboken vid det tillfället, så det får man kontrollera om privatekonomin klarar.

    • Rätt, Jonas! Om man skaffar förmånsbil när man ligger på brytpunkten så blir det dyrt med skatten. Det gäller oavsett om det är förmånsbeskattning eller lönebeskattning, men med min metod får man åtminstone räkna med sig lönen i lönekravet och löneunderlaget. Bäst är förstås som du är inne på att ligga kvar med lönen INKLUSIVE förmånen vilket ger mindre pengar i handen, men mer för framtiden.

  • Pingback: Ta ut rätt lön från ditt AB år 2017 – 3:12 / K10 - Revisor Helsingborg()