Bokföra och deklarera Crowdfunding

Jag har den senaste tiden fått några frågor om hur s.k. Crowdfunding (svensk översättning Gräsrotsfinansiering) ska hanteras i bokföring och deklaration.

Jag läste även nyligen utmärkte Robert Sevenius (@robertsevenius på Twitter) artikel ”Gräsrotsfinansiering – En värdepappersrättslig utmaning i vardande” och tänkte att det tål att skrivas några rader om fenomenet Crowdfunding, som ju funnits ett bra tag redan.

I Sevenius artikel ovan följer detta exempel på olika typer av Crowdfunding-transaktioner:

Crowdfunding

För dem som läser hela artikeln så är det alldeles uppenbart att de olika typerna av transaktioner som Crowdfunding inbegriper kommer att leda till legala problem framöver och på sikt kommer vi att få en rättspraxis kring området som blir klarare och klarare. Denna osäkerhet och nya praxis kommer säkerligen också att spilla över på hur dessa transaktioner ska behandlas i redovisning och beskattning, varför det är extra viktigt att även nedanstående information tas med en nypa salt. Mitt bästa råd är därför att vid större crowdfunding redovisa öppet i inkomst- och skattedeklaration kring hur dessa transaktioner hanterats avseende moms och inkomstskatt. På det viset slipper man skattetillägg om det längre fram skulle visa sig vara fel sätt att hantera det på.

Min nuvarande ståndpunkt kring hantering av bokföring / moms / inkomstskatt av dessa transaktioner är som följer:

TypBokföringMomsInkomstskatt
DonationGåvointäkt/Tillskott*1Nej/NejJa/Nej*1
SponsringMarknadsföringsintäktJaJa
BelöningFörsäljningsintäktJaJa
FörköpFörsäljningsintäktJaJa
LånSkuld/RäntekostnadNej/NejNej/Avdrag
AktieEget kapitalNejNej

*1 = Vid avstämning med en skattekonsult har jag fått en öppning på att detta eventuellt skulle kunna klassas som ett ”tillskott från annan än aktieägare” och därmed bokas direkt i eget kapital utan att beskattas med bolagsskatt. Om man väljer att hantera det som ett sådant tillskott måste man definitivt upplysa om det i inkomstdeklarationen för räkenskapsåret. Det finns en ruta med ”Övriga upplysningar” där man enkelt kan skriva in detta.

Som sagt är detta min personliga ståndpunkt för tillfället. Varken lagstiftaren eller Skatteverket kommer att ge mycket för denna i din argumentation mot dem, så iaktta försiktighet. Särskilt vid större belopp!

Har du fler frågor om redovisning och beskattning av crowdfunding är du välkommen att höra av dig då jag gärna tar en diskussion om detta.

 • Pingback: Kan företag ge gåvor? - Revisor Helsingborg()

 • Johan

  Hej Kim,

  Intressant inlägg, har själv avslutat en kampanj för ett par månader sedan och nyligen fått in en större summa pengar på företagskontot. Vad som känns oklart för mig skulle vara hur denna försäljning skall bokföras. Då företaget som vi använde ”Kickstarter” är ett Amerikanskt bolag och även det bolaget vi fick in pengarna från, skall det anses som att hela denna summa är export, eller skall varje individuell försäljning, som har gått till hela världen, tas i akt?

  Detta kan ju bli en relativt stor skillnad med moms osv.

  Hade varit kul att höra din syn på det!

  • Hej Johan,

   Helt klart kan det bli stora skillnader! Viktigt att tänka till.

   Det intressanta här är vad motprestationen i er kampanj var (se bild 1 i inlägget). Vad fick/får de som gav pengar?

   Mvh Kim

   • Johan

    Hej Kim,

    Den absolut största delen av intäkterna kommer från ”förköp” alltså vår kund kommer få en vara mot en förskottsbetalning.

    Det vi undrar mest över är hur man delar upp detta. Vem är vår kund?

    Vi har fått en stor inbetalning från Amerikanska Kickstarter på hela den summan vi drog in genom vår kampanj, räknas detta som vår kund (och är därmed momsfritt i och med export till ett land utanför EU) eller är det var och en av de privatpersoner som förköpt som är vår kund?

    På vårt konto har vi alltså bara fått en enda inbetalning från Kickstarter.

    Tack på förhand!

    • Hej igen Johan,

     Förstår problematiken! I övrigt känns det som att du tänker rätt. Jag kommer inte stå vid mitt ord då jag inte undersökt det med en momsexpert, men min bedömning är att det är varans kommande väg som styr momsen och då skulle det vara separata försäljningar med moms utifrån karaktären på varje leverans (Sverige, EU, Export m.m.). Vid förskottsbetalning är det normalt betalningen som styr när momsen ska redovisas.

     Om du vill att jag följer upp detta med några av våra momsexperter så kan du maila mig (se kontaktuppgfiter på sidan Kontakt). Det kommer dock att ske mot en kostnad, då vi blir interndebiterade. Jag kommer att ge dig ett bra riktmärke efter kontakt med experten, men jag bedömer att det blir ca 5-10kkr.

     Oavsett önskar jag er grattis till er lyckade kampanj!

     Mvh Kim

 • Pingback: Tidningsartikel med mig om crowdfunding - Revisor Helsingborg()